Äntligen kom leveransen med dom efterlängtade doftproverna av positivt säkra covid-19 prover och negativt säkra doftprover.

Nu kunde vi fortsätta träningen utifrån vår uppsatta plan.

Steg 1

Dom första stegen var att låta hundarna i stort sett bara passera konen och få en förnimmelse av det positiva doftprovet och då klicka eller använda oss av inlärd belöningssignal.

Vi började att placera ut en kon med positiv doft. Sedan placerade vi ut en kon till med en tom kompress i och lät hunden passera dom båda och klicka vid den med positivt prov. Vi utökade sedan med fler koner som hade tomma kompresser till vi återigen hade sex koner i vår urvalsbana. Konen med det positiva doftprovet slumpades under den här leken men med den skillnaden att vi i var annat sök placerade den på plats ett eller två. Fortfarande klickade vi snabbt när hunden hade en förnimmelse av avvikelse.

Steg 2

Steg två i proceduren att lära hundarna den positiva doftbilden var nu att dom skulle söka sig in i konen och där klickade vi. Samma procedur som tidigare med att vi började med en kon och byggde på med koner som innehöll tomma kompresser.

Steg 3

Nu började vi reaktioner på hundarna att det faktiskt fanns en avvikelse i den av konerna så steg tre i inlärningen var att hundarna skulle påbörja sin markering innan vi klickade ur dom från rätt kon.

Denna inlärningsprocedur tog tre träningstillfällen att genomföra.

Steg 4

Vid fjärde tillfället genomförde vi ett dubbelblind-test med ekipagen. Testet innehöll tomma kompresser, kompresser med handsprit etc. och ett positivt doftprov. Förarna skulle meddela vilken kon hundarna hittade det positiva provet men fick inte svar från provledaren om det var rätt eller fel förrän efter att söken var genomförda. Samtliga ekipage hade 100% rätt och vi kände oss mogna att gå på nästa steg som vi tidigt förstod skulle bli det steg som kommer ta längst tid att få hundarna att förstå. Hitta det positiva doftprovet bland negativt säkra doftprover.

Jag fick en idé som passade in i den tänkta målplanen för att underlätta för hundarna. Den idén får ni läsa om i nästa blogginlägg.

ww.varldsklassuppsala.se
http://bit.ly/stockhund
https://medfarm.uu.se/nyheter/artikel/?id=16494&typ=artikel