Resan mot en validering av hundarna började med handsprit

Målplanen för hur vi skall lära hundarna att detektera positiva Covid-19 doftprover växte fram redan i slutet av 2020. Med egen erfarenhet av liknande inlärning samt samråd med olika tränare i både Sverige och utomlands så hade vi en stegringsplan som vi kände oss bekväma med när vi i början av mars påbörjade träningen.

Dom första stegen i planen

Vi började med att lära hundarna hur söken skulle gå till i urvalsbanan. För detta använde vi oss av kongbitar i oika storlekar som vi placerade i tomma rör i urvalsbanan. Detta var en enkel men nödvändig inkörsport till hur söken i framtiden skulle gå till men det visade sig längre fram att vi inte hade tänkt på allt.

Hotspot

Vi hade tidigt en brainstorming kring vilka doftbilder och störningar vi skulle stöta på när vi kom fram till att lära in positiva Covid-19 doftprover. Bland annat så fanns doftbilden från plaströren, kompressernas doftbild och olika former och märken av handsprit doftbilder som vi släckte ut med hjälp av att använda Hotspot.

Vi började med att placera en stor bit Kong i ett tomt rör och såg till att hundarna hittade och markerade etiketten. Övriga koner hade tomma rör.
Därefter la vi tomma kompresser av den sort som skulle användas att samla in positiva covid-19 doftprover i alla rör. I ett av rören fanns även en kongbit som hunden skulle hitta och markera.

Nästa steg var handsprit av olika sorter tillsammans med tomma rör och kompresser i alla koner samt ett rör där det också fanns en stor kongbit.
På det här sättet "släckte" vi ut hundarnas intresse av förekommande avvikande dofter som vi hade identifierat.

Kongbiten var hela tiden av storleken 2 x 2 cm för att hunarna enkelt skulle uppfatta den utan att koppla ihop med avvikande doften.

Vi repeterade alla identfierade avvikande dofter mellan 3 - 6 sök per hund där utfallet skulle vara 100% på hittande och markering.

När detta var klart genomfördes en delvalidering av ekipagen där föraren och hunden inte fick någon information var måldoften låg. Föraren skulle meddela vilken kon hunden hittade måldoften. Reultatet antecknades men föraren fick inte reda på om det var rätt eller fel. Samtliga ekipage genomförde 20 sök var där det var blandade avvikande dofter i alla koner och i en av dessa även stor kongbit. Resultatet blev 100% på tre hundar och 90% på en hund. 

Redan från första söket har vi dokumenterat söken i en databas samt att alla sök är videofilmade. Allt för att vi skall ha möjlighet att snabbt kunna hitta eventuella felkällor i träning till färdiga Covid-19 hundar.

Vi stöter på ett bekymmer som är genomgående på samtliga hundar, hur löser vi detta?
Läs om detta i nästa avsnitt i bloggen om vägen till Covid-19 hund.

PS. Visst är vår omslagsbild på vår FB-grupp fyndig. Ni ser den överst i det här blogginlägget DS.